onsdag 8. mars 2023

Velkomen!

Nils Bergslien (1853-1928) var norsk kunstmålar, fødd på Voss, med ei viss kunstnarisk stamtavle å vise til; han var brorson til kunstmålaren Knud Bergslien og bilethoggaren Brynjulf Bergslien. Nils var elev på Eckersbergs Malerskole i Kristiania frå 1869, seinare på Knud Bergsliens Malerskole. I 1873 tok Knud han med til verdsutstillinga i Wien, to år seinare reiste han på studietur til Telemark saman med Gerhard Munthe. I 1876–1878 studerte han ved kunstakademiet i München under professor Otto Seitz.

Frå tidleg i 1880-åra hadde han heim og atelier i Eidfjord. Produksjonen hans er variert, og omfattar mellom anna bildekorta i kortstokken "Peik", bronserelieffet «Ridande vossabrudlaup» på Voss, altertavlene i Granvin kyrkje og Oppheim kyrkje, og fleire ungdomslagsfaner i Hardanger og på Voss.

Men aller best kjent er måleria hans, Mange av desse er utstilt på Eidfjord Hotell (Galleri Bergslien) og Tyssedal Hotell, og ved eit besøk ser ein snart at dei fleste kan plassarast i ein av tre kategoriar: 

1. Muntre munkar - Inspirasjonen til å måle munkar sitt daglegliv fekk han truleg under studieopphaldet i München.

2. Naturlandskap - Særleg frå Hardangervidda, som han budde i nærleiken av. 

3. Naturmytiske motiv - Bergslien sine landskap er rike på det mystiske. Best kjent er han for dei karakteristiske nissane sine, men også ymse troll og vassvetter går igjen i bileta hans.


Bergslien-minnesmerket ved Tyssedal Hotell

 

Det er dei sistnemnte som me her skal konsentrer oss om. Bergsliens naturmytiske bilete er kome i skuggen av det Theodor Kittelsen laga innan same feltet, men mange av motiva hans er verkeleg ikoniske, anten ein kan namnet på kunstnaren eller ikkje.  Vettefolket i Bergslien sine motiv er skildra med både humor, intensitet, sterk symbolikk, rik fantasi og skrekkblanda fryd

Denne sida er dedikert til studier og analyser av Nils Bergsliens mange naturmytiske arbeider.

Eg kjem til å begynne med å fokusere på måleria som er stilt ut på Tyssedal Hotell utanfor Odda. Alle fotografier som blir brukt er mine eigne viss ikkje noko anna er spesifisert.


Kjelder som blir brukt i desse artiklane:
Katalogen til Tyssedal Hotell
Bergslien-målarane: Folkeliv i fargar av Thor Warberg (Selja Forlag, 2008)
Mellom to verdener - mystikk og myter i norsk kunst 1850-1950, red. Tone Sinding Steinsvik (Blaafarveværket, 2022)
Dei tre Bergsli-kunstnarane av Magnus Dagestad (eige forlag, 1945)
Eit portrett av Nils Bergslien : kunstnar eller handverkar? (Alf Borge, 1993)
snl.no – Norsk biografisk leksikon
eidfjord.kommune.no





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jolereidi

Åsgårdsreia er eit tema som Nils Bergslien fleire gonger vendte attende til. Eg har greidd å finne fem måleri med dette temaet. To av dei ka...